Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Στρατιώτες της Σαλαμίνας- Χαβιέρ Θέρκας.
















Πρόκειται για την ιστορία του εμφυλίου πολέμου της Ισπανίας.Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για την ιστορία του Σάντσεθ Μάθας, ιδρυτής και ιδεολόγος της Φάλαγγας, ίσως ένας από τους πιο άμεσους υπεύθυνους του εμφύλιου σπαραγμού. Ο Σάντσεθ Μάθας καταφέρνει να γλιτώσει από την ομαδική εκτέλεση, κρύβεται μα ένας πολιτοφύλακας τον βρίσκει, τον σημαδεύει με το όπλο του και την τελευταία στιγμή του χαρίζει την ζωή.
Την ιστορία αυτή θα ακούσει χρόνια αργότερα ο αφηγητής και δημοσιογράφος Χαβιέρ Θέρκας, συνονόματος του συγγραφέα. Θέλοντας να μάθει  περισσότερα, να ανασυνθέσει το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων ο Θέρκας αρχίζει να ερευνά, να μιλά με πρόσωπα που είχαν γνωρίσει τον Μάθας. Στο πίσω μέρος του μυαλού του βέβαια βρίσκεται η συγγραφή ενός βιβλίου, όχι μυθιστορηματικού μα ιστορικού που θα αφορά γεγονότα του τότε,   μα κυρίως  τα γεγονότα εκείνης της ημέρας.
Ο Θέρκας επιλέγει να γράψει την ιστορία  ακολουθώντας την συνταγή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Συλλέγει πληροφορίες, ερευνά προσπαθεί να ξεδιαλύνει το μυστικό των αινιγματικών πρωταγωνιστών του. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το τρίτο μέρος είναι  η κορύφωση του, όλα ξεκαθαρίζουν. Οι τελευταίες σελίδες του βιβλίου είναι  ένα δείγμα εξαιρετικής γραφής.
Το βιβλίο αυτό γράφηκε ενάντια της λήθης. ένα βιβλίο για ήρωες και αντι-ήρωες.Ένα βιβλίο για τους νεκρούς που οφείλουν να παραμείνουν ζωντανοί, τουλάχιστον μέσα μας.






Μετάφραση : Ελισώ Λογοθέτη
Εκδόσεις : Πατάκη.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου