Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΧΙΤΣΕΝΣ





                                                           Πριν το τέλος
                                                   ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΧΙΤΣΕΝΣ


 Ένας σπουδαίος δημοσιογράφος και διανοούμενος, ένας άθεος, πολιτικός στοχαστής, υπηρέτης της γραφής, ένας πότης, ένα πειραματόζωο που διέθετε τον εαυτό του χάριν της συγγραφικής του περιέργειας, αυτά και άλλα τόσα υπήρξε ο Χίτσενς τον οποίο γνώρισα μέσα από αυτό το ολιγοσέλιδο πόνημά του.
Μέσα εδώ καταγράφει την πορεία του που ξεκινά από εκείνο το χάραμα του Ιουνίου 2010, που διαγνώστηκε με καρκίνο του οισοφάγου.Ένα βιβλίο δύσκολο χειρισμού, με την ωμότητα ενός μελλοθάνατου να ρέει μέσα από μια εκπληκτική γραφή.Δεν γλιστράει στον αυτοοικτιρμό, στην μιζέρια ενός καταδικασμένου αλλά διαχειρίζεται την ασθένειά του , όπως και την ζωή του με οξύνοια, χιούμορ και αυτοσαρκασμό.
Καταπιάνεται με μια σειρά θεμάτων, με εκείνο της θρησκείας να επικρατεί έντονα σε όλο το βιβλίο.
Άθεος, μαχητικός, ατρόμητος παραμένει ως το τέλος απογοητεύοντας εκείνους που τον θέλουν να αλλαξοπιστεί. να αναζητά τελικά την παρηγοριά της.
Η φράση του Νίτσε ''ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό'' τον συνόδευε αρκετά στην ζωή του ώσπου εντέλει αρχίζει να την αμφισβητεί όταν περνάει στην απέναντι μεριά, σε εκείνη των αδύναμων. σε εκεί την σκοτεινή μεριά που δεν υπάρχει επιστροφή, σε εκείνη που ο χρόνος πια δεν είναι ο καλύτερος γιατρός.Τα συμπτώματα, οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας, η περιγραφή της κατάληξης του ανθρώπινου σώματος, η αναζήτηση της ελπίδας, η φθορά, η αγωνία και ο φόβος του μην χάσει την αξιοπρέπεια μα πάνω από όλα τα χέρια  και την φωνή του (με το δεύτερο δεν τα κατάφερε) περιγράφονται με απίστευτη ειλικρίνεια.
Στο τέλος κάποιες αποσπασματικές σκέψεις τις οποίες δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει μαρτυρούν το πνεύμα του που παρέμεινε άθικτο, αμόλυντο ακόμη κι όταν η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει.
Ένας εκπληκτικός επίλογος  για έναν τολμηρό, αντισυμβατικό διανοούμενο της εποχής μας.

                                           ''Είδα να τρεμοσβήνει του μεγαλείου μου η στιγμή
                                           Είδα και τον αιώνιο Υπηρέτη να μου κρατάει 
                                          το παλτό και να κρυφογελά
                                           Και με δυο λόγια φοβήθηκα.''



                                                                      Τ.Σ. Έλιοτ ''Το ερωτικό τραγούδι
                                                                         του Τζ. Άλφρεντ Προύφροκ.''



Μετάφραση Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις Μεταίχμιο.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου