Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ο Διάβολος στο κορμί- Ρεϊμόν Ραντιγκέ





Βρισκόμαστε στα χρόνια του Α Παγκοσμίου πολέμου, συγκυρία ευνοϊκή για να γεννηθεί ένας έρωτας, για να βιώσουν δυο νέοι την ευτυχία. Η Μάρθα δεκαεννέα ετών παντρεμένη με έναν στρατιώτη που βιώνει το πόλεμο με σάρκα και οστά βρισκόμενος στο μέτωπο, θα ερωτευτεί τον αφηγητή δεκαέξι ετών και θα συνάψουν σχέση. Μια σχέση που αψηφά τους κανόνες ηθικής, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να τρυπώσει ανάμεσά τους, είναι παράφορα ερωτευμένοι, ο ένας κυοφορεί τον άλλον μέχρι που συναντιούνται. Έρωτας και πάθος, ζήλια, διακυμάνσεις στην ψυχολογία κυρίως του αφηγητή, του 'λαχε μικρός να ζήσει κάτι τόσο δυνατό, κάποιες στιγμές διαύγειας και έπειτα εκρήξεις κατηγορίες εκτοξεύονται  προς στην Μάρθα, η οποία τον ακολουθεί πιστά αποχαυνωμένη ανίκανη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, έχει παραδοθεί άνευ όρων , δεν την νοιάζει είναι ευτυχισμένη.
Κανένας ηρωισμός, καμία έγνοια  για τον πόλεμο ίσα-ίσα η παράτασή του θα σήμαινε κοινές στιγμές. Τα χέρια γίνονται πόδια, ο ένας αποκτά την όψη του άλλου, γίνονται ένα, τα απαραίτητα όνειρα, η αθωότητα να περισσεύει , τα λόγια να διαιωνίζονται εκείνα των εραστών, λόγια μεγάλα που υπόσχονται αυτά που ποτέ δεν τηρούνται.

Η ιστορία ενός ακόμη έρωτα με το αναμενόμενο τέλος. Μια ιστορία από τα μάτια ενός δεκαεξάχρονου που μπαίνει αμέσως στα βαθιά, μια ιστορία πιθανόν αυτοβιογραφική από το βίωμα στο χαρτί, ατόφια. Ένα βιβλίο που σόκαρε όταν πρωτοκυκλοφόρησε, δεν ήταν βλέπεις  περίοδος για έρωτες αυτή.


Μετάφραση : Xρύσα Κοντογεωργοπούλου
Εκδόσεις : ΡΟΕΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου