Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Τα σκοτάδια μου- James Ellroy.O θάνατος σου καθόρισε την ζωή μου. Θέλω να βρω την αγάπη που δεν είχαμε ποτέ και να την εξηγήσω για χάρη σου. Θέλω να μιλήσω δημόσια για τα μυστικά σου.Θέλω να εκμηδενίσω την απόσταση που μας χωρίζει.
Θέλω να σου δώσω πνοή.

Την βρήκαν κάποια παιδιά....

Έτσι ξεκινά η ιστορία της Τζήν και του Τζέιμς μαζί με μια φωτογραφία δική της, μια φωτογραφία του 1958, τραβηγμένη στον τόπο του εγκλήματος.Αρχή κάπως σοκαριστική δεν πρόκειται βλέπεις για μυθοπλασία αλλά για μια πραγματική δολοφονία εκείνης, της μητέρας του συγγραφέα.  
Η Τζήν Ελλρόυ δολοφονήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1958. Βρέθηκε πεταμένη σε έναν αυτοκινητόδρομο σε έναν υποβαθμισμένο προάστιο του Λος Άντζελες.Η δολοφονία μιας λευκής γυναίκας προκάλεσε το ενδιαφέρον, μπήκε στις άμεσες προτεραιότητες της αστυνομίας, ο δολοφόνος δεν βρέθηκε κι η υπόθεση έκλεισε.

Τα σκοτάδια μου είναι μια αυτοβιογραφία χωρισμένη σε τέσσερα κεφάλαια, ένα εν εξελίξει ρεπορτάζ, η διαδρομή του Τζέιμς  από το τότε στο τώρα.

Ο συγγραφέας πληροφορείται τον θάνατο της μητέρας του σε ηλικία δέκα χρονών, δεν τον σοκάρει δεν τον λυπεί ίσα-ίσα αυτό σήμαινε ελευθερία θα ζούσε με τον πατέρα θα συνέχιζαν να μισούν πια φανερά την μάνα την αλκοολική, εκείνη που τον στερούσε από τον πατέρα πέντε ημέρες την εβδομάδα. Ο θάνατός της για εκείνον σήμαινε ζωή.
Στο πρώτο κεφάλαιο ερευνάται η υπόθεση , καταγράφονται λεπτομέρειες, ανακοινώσεις της αστυνομίας, διάφοροι μάρτυρες εξιστορούν ο καθείς την δική του εκδοχή, διάφορες καταγγελίες οι περισσότερες άχρηστες, τα οικογενειακά δράματα βρίσκουν ευκαιρία να ξεδιπλωθούν. Η υπόθεση μετρά ήδη αρκετούς μήνες ζωής, οι φόνοι συνεχίζονται η υπόθεση κλείνει.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, το καλύτερο του βιβλίου, ξεδιπλώνεται η ζωή του Τζέιμς. Ένα παιδί που αναλώνεται στον ίδιο του τον καμποτινισμό. Διαλύονται τα πάντα γύρω του, ζει σε ένα σπίτι που ζέχνει κάτουρο σκύλου, βρίζει ακολουθεί το παράδειγμα του πατέρα προσπαθεί να του δείξει την αφοσίωση και την αγάπη του. Κλέβει, διαβάζει, μισεί του Εβραίους, είναι μόνος εκλιπαρεί την προσοχή.  Δεν θα μείνει εκεί, ναρκωτικά, αλκοόλ η κατρακύλα δεν σταματά. Οι ιστορίες οργιάζουν στο μυαλό του η κοκκινομάλλα τον ακολουθεί, τον έχει στοιχειώσει, την φαντασιώνεται ερωτικά παραληρεί.
Στο τρίτο κεφάλαιο, ο Μπιλ Στόουνερ, ένας εγκληματολόγος δουλεύει τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Στοιχειωμένος  κι αυτός από τα δικά του φαντάσματα δουλεύει ακούραστα εκείνα τα εγκλήματα που έχουν ξεχαστεί, και καταφέρνει να τους βάλει ένα τέλος. Μια σειρά δολοφονιών παρελαύνουν σε τούτο το κεφάλαιο, εγκλήματα φρικιαστικά.
Στο τέταρτο κεφάλαιο,  καταγράφεται το χρονικό της αναζήτησης της χαμένη υπόθεσης. Ο Τζέιμς καταξιωμένος πια συγγραφέας αποφασίζει να έρθει αντιμέτωπος με την κοκκινομάλλα, να την γνωρίσει, να καταλάβει , να την  αγαπήσει.Μαζί με τον Μπιλ θα γυρίσουν πίσω, θα ψάξουν, θα απογοητευτούν μα θα καταφέρουν να ανακαλύψουν κάποιες άγνωστες πτυχές της.

Το κείμενο ακολουθεί ένα φρενήρη ρυθμό. Προτάσεις κοφτές, κυνική γραφή, γλώσσα παροξυσμού.Η έκθεση του ίδιου, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, η ηδονή της βίας όλα αυτά συνθέτουν ένα βιβλίο ωμό, σκληρό. Δεν πρόκειται για ένα νουάρ μυθιστόρημα. Πρόκειται για την κατάδυση του στις πιο τρομακτικές αναμνήσεις του, μιας ζωής που σίγουρα δεν θα ήθελες να ζήσεις,
Τουλάχιστον εγώ.Θα μάθω περισσότερα. Θα ακολουθήσω τα ίχνη σου και θα εισβάλλω στον κρυφό σου χρόνο. Θα αποκαλύψω τα ψέμματά σου. Θα ξαναγράψω την ιστορία σου...


Μετάφραση: Aνδρέας Αποστολίδης
Εκδόσεις : Άγρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου