Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Τρόποι να γυρίζεις σπίτι-Alejandro Zambra


Το βιβλίο  ξεκινά με έναν σεισμό πίσω το 1985 και τελειώνει με έναν άλλον εικοσιπέντε χρόνια μετά. Tότε η Χιλή βρισκόταν υπό το καθεστώς του Πινοσέτ, μια κατάσταση όχι ιδιαίτερα αντιληπτή από το αγόρι(πρωταγωνιστής του πρώτου μέρους), πως θα μπορούσε άλλωστε ένα παιδί  να αντιληφθεί αυτά που συμβαίνουν γύρω του.Kύριο μέλημα του να εξυπηρετεί την Κλαούδια και οι περιπλανήσεις του μακριά από το σπίτι.

Στο δεύτερο μέρος  πρωταγωνιστής είναι ο συγγραφέας του πρώτου. Η διαδικασία της γραφής λειτουργεί για 'κείνον λυτρωτικά. Μοιάζει με ημερολογιακή καταγραφή. Προσπαθεί να επαναφέρει το παρελθόν, στιγμές αυτού  κοιτάζοντάς τες καλύτερα, η ηλικία τώρα του επιτρέπει να κατανοήσει.

 Η αφήγηση προχωρά η ιστορία ενός ολόκληρου έθνους περνά μπροστά από  τα μάτια μας αποσπασματικά. Ιστορία μες  στην ιστορία, παρόν-παρελθόν, το επινοημένο και το πραγματικό μπλέκονται, ο Zambra συναρμολογεί.Δευτερεύοντες χαρακτήρες εμφανίζονται, ξεθάβονται από το παρελθόν αποκτούν σάρκα, οι αναμνήσεις παλεύουν να αναδυθούν.

Ένα όμορφο μυθιστόρημα  που κυριαρχεί η απώλεια. Η απώλεια της παιδικής ηλικίας, της αθωότητας του έρωτα αλλά και της αέναης εκείνης επιστροφής ...Τα βήματα στήνουν χορό, μπρος πίσω -πίσω μπρος.
Η ιστορία των άλλων που εν τέλει γίνεται δική σου.


 Η μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη είναι εξαιρετική.
Eκδόσεις : Ίκαρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου