Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Ένα ολόγραμμα για τον βασιλιά-Dave Eggers.











O Άλαν Κλέι παίζοντας το τελευταίο χαρτί της επαγγελματικής του καριέρας, μεταφέρεται σε μια πόλη της Σαουδικής Αραβίας, εκπροσωπώντας την Reliant,τον μεγαλύτερο πάροχο τεχνολογιών πληροφορικής στον κόσμο.Ίσως τελικά το ταξίδι του αυτό να είναι η έξοδος του από την επικείμενη χρεωκοπία του, το εισιτήριο  για το κολέγιο της κόρης του. Στόχος του να υπογράψει με τον βασιλιά Αμπντουλάχ την συμμετοχή τους στο πιο μεγαλεπήβολο εγχείρημα του μονάρχη : την οικοδόμηση εκ του μηδενός μιας οικονομικής ζώνης στην μέση της ερήμου.

Εξοστρακισμένοι σε μια πελώρια σκηνή με την μυρωδιά του ιδρώτα και του πλαστικού να τους πνίγει, ο  Άλαν και η ομάδα του, η οποία αποτελείται από ακόμη τρία άτομα, περιμένουν την άφιξη του βασιλιά. Η έλλειψη φαγητού και ασύρματου δικτύου είναι θέματα που χρίζουν άμεσης επίλυσης από τον Άλαν, άλλωστε αυτός θα ήταν κι ένας τρόπος ίσως να κερδίσει τον σεβασμό των υπολοίπων μιας και η παρουσία του είναι περιττή.Η παρουσίαση θα γινόταν κάλλιστα χωρίς τον ίδιον, η γνωριμία με τον ανιψιό του βασιλιά ίσως ο μοναδικός λόγος που εξηγεί την υπαρξή του, τουλάχιστον εκεί μακριά στην Σαουδική Αραβία.

Ακολουθούν μέρες απραξίας, οι ρυθμοί εκεί δεν έχουν καμία σχέση με εκείνων της Αμερικής. Η αποχαύνωση της ερήμου παρασέρνει τον Άλαν μαζί της, κλείνεται σε ένα δωμάτιο πίνοντας ένα παράνομο αλκοόλ που του έχει προμηθεύσει μια Δανέζα γιατρός, γράφει επιστολές στην κόρη του τις οποίες ποτέ δεν θα στείλει, μονολογεί, εξερευνεί την πόλη, φλερτάρει, συζητά, γνωρίζει τον Γιουσέφ.

Το μυθιστόρημα αυτό του Ντέιβ Έγκερς είναι η ιστορία της οικονομικής κρίσης, της παρακμής του Δυτικού  κόσμου και της μετατόπισης του οικονομικού ενδιαφέροντος προς τις χώρες της Ανατολής.Κι ο Άλαν Κλέι είναι ο υπήκοος μια χώρας που ξεψυχά κι εμείς παρακολουθούμε την δική του πτώση. Ένα βιβλίο πιο επίκαιρο από ποτέ, ένα βιβλίο γεμάτο ουσία.Ναι, αυτό είναι.



Μετάφραση : Ελένη Ηλιοπούλου
Εκδόσεις: Κέδρος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου