Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Confiteor- Ζάουμε Καμπρέ















Ανοίγεις το βιβλίο διαβάζεις την πρώτη σειρά και αμέσως καταλαβαίνεις περί τίνος πρόκειται. Ανοίγεις το βιβλίο διαβάζεις την πρώτη σειρά και μπαίνεις μεμιάς σ' έναν κόσμο στον οποίο χάνεσαι χωρίς να σε νοιάζει στο παραμικρό τι συμβαίνει έξω από τα όριά του. Ανοίγεις το βιβλίο διαβάζεις την πρώτη σειρά και νιώθεις μεμιάς ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο βιβλίο από εκείνα που θα σε συνοδεύουν αρκετές μέρες μετά την ανάγνωσή του.


Μια τεράστια επιστολή προς την αγαπημένη του Σάρα, να περισώσει ότι μπορεί από το παρελθόν, να το στοιβάξει να το βάλει σε  μια τάξη, αυτό είναι το Confiteor. Μια προσπάθεια ανασύνθεσης της οικογενειακής του ιστορίας, λίγο πριν χάσει την μνήμη του και παραδοθεί στην λήθη.Μια αχανής επιστολή σκορπισμένη στον χώρο και στον χρόνο, μια αριστουργηματική αφήγηση.

O Αντριά μεγαλώνει σε μια οικογένεια που οι προσδοκίες που έτρεφαν για τον γιο τους ήταν προφανώς σημαντικότερες κι από το ίδιο το παιδί.Ο Αντριά  παρέα με τον Κάρσον  και τον Μαύρο αετό, υπηρετεί υπάκουα τις υπέρμετρες φιλοδοξίες των γονιών του, άλλωστε ήταν χαρισματικός, μέχρις ότου αρχίζει ο ίδιος να αποφασίζει για την ζωή του και να κάνει αυτό που εκείνος ήθελε, να διαβάζει.
Ο θάνατος του πατέρα η αφορμή να αποκαλυφθούν μυστικά και να ξεκινήσει η πλοκή, ένα ατελείωτο ζιγκ ζαγκ στον χώρο και στον χρόνο, οι αιώνες αλλάζουν μέσα στην ίδια φράση , από την Ιερά Εξέταση, στην δικτατορία του Φράνκο και την ναζιστική Γερμανία με αποκορύφωμα το Άουσβιτς. Μια ωδή για το απόλυτο, σχετικό, φυσικό, ηθικό κακό, το κακό του σφάλματος το κακό του πόνου. Mea culpa..


Ένα βιολί διατρέχει όλη την ιστορία, ένα όργανο ανεκτίμητης αξίας που έχει περάσει από τα χέρια ανθρώπων κι οι ιστορίες τους παρελαύνουν, ιστορίες βαμμένες με αίμα.

Ένα βιβλίο γεμάτο μουσική, αφιερωμένο στον έρωτα, την φιλία, την τέχνη, τον πόνο, την εξιλέωση και το κακό, την εκδίκηση την αγάπη. Ένα βιβλίο με μια υπέροχη γλώσσα μια εκπληκτική πλοκή.Ένα βιβλίο εφτακοσίων και βάλε σελίδων που σε οδηγούν σε ακόμη τόσες.



Όταν γευτείς την ομορφιά της τέχνης, η ζωή αλλάζει. όταν ακούσεις την χορωδία Μοντεβέρντι, η ζωή αλλάζει. όταν θαυμάσεις Βερμέερ από κοντά, η ζωή αλλάζει όταν διαβάσεις Προυστ δεν είσαι πια ο ίδιος. Αυτό που δεν ξέρω είναι γιατί.


Δεν μπορείς να ζητήσεις κάτι παραπάνω από ένα βιβλίο. Το ομολογώ.



υ.γ Η μετάφραση εξαιρετική.


Μετάφραση : Ευρυβιάδης Σοφός
Εκδόσεις : Πόλις.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου