Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Homo Faber- Mαξ Φρις


                                                                Homo Faber
                                                                   Μαξ Φρις


Ο Βάλτερ Φάμπερ, μηχανικός, ένας κοσμοπολίτης διατρέχει τον κόσμο απομυθοποιώντας  τον.Τίποτα το μοιραίο, τίποτα το τυχαίο που να μην μπορεί να ερμηνευθεί. Όλα κατηγοριοποιούνται, όλα αποδεικνύονται στατιστικά. Η υπαγωγή όλων στο νόμο της αιτίας και του αποτελέσματος. Όλα είναι αυτό που δείχνουν τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο, κανένας χώρος για φαντασία, κανένας λόγος για ποίηση.

Ο ήρωας θα ερωτευθεί την κόρη του, την ύπαρξη της οποίας αγνοεί,θα μπορούσε να ξέρει, θα μπορούσε να το είχε δει έκανε τις πράξεις μαγειρεύοντας  τα αποτελέσματα. Γεύεται την ευτυχία, το λάθος σκόπιμο.
Θα ξανασυναντηθεί με ανθρώπους του παρελθόντος μόνο και μόνο για να δει το τέλος τους, θα ταξιδέψει στην Γουατεμάλα, στην Αβάνα καθισμένος σε μια πολυθρόνα να παρακολουθεί και να τραγουδά την ζωή και τέλος στην Αθήνα στο λίκνο της αρχαίας τραγωδίας για να ξανασυναντηθεί με τον νεανικό του έρωτα, την Χάνα, υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες.
Ο θάνατος πανταχού παρών, δεν του κάνει την χάρη, είναι εκεί μέσα του, δίπλα του όλα πεθαίνουν όλα θρυμματίζονται.

Ένα βιβλίο που γνωρίζεις εξαρχής την ιστορία του. Απλά περιμένεις να ξεδιπλωθούν εμπρός σου οι εικόνες που θα κατασκευάσουν οι λέξεις.Αυτό που δεν γνωρίζεις όμως είναι το δέος που θα νιώσεις. Ναι το δέος, διάολε. Όλα αποκαλύπτονται αριστουργηματικά στην έσχατη τραγικότητα τους.
Μια ανάγνωση δεν είναι αρκετή, όχι δεν είναι από εκείνα τα βιβλία.

Εκδόσεις Πατάκη
Μετάφραση Σώτη Τριανταφύλλου
                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου