Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Ο δικαστής και ο δήμιός του-Φρήντριχ Ντύρενματ.O επιθεωρητής Μπέρλαχ καλείται να διαλευκάνει το φόνο του υφισταμένου του Ούλριχ Σμίντ. Η έρευνα αρχίζει να πραγματοποιείται με την βοήθεια του συναδέλφου του Τσαντς για την αναζήτηση εκείνων των ακράδαντων στοιχείων και τεκμηρίων, που θα παγιδεύσουν εκείνον που τόσο αβίαστα τράβηξε την σκανδάλη.

Η πλοκή εξελίσσεται σε πολλαπλά επίπεδα. Μια πλοκή κλασσική, με τις αναπάντεχες ανατροπές. Παράλληλα όμως σε ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο την ρίζα την έχει μια βασική σκηνή. Ένα στοίχημα πολλών χρόνων πριν μεταξύ δυο φίλων τότε, δυο εχθρών τώρα που καθόρισε την ζωή τους. Μια επιπόλαιη στιγμή που πυροδότησε  τους μηχανισμούς της εξαπάτησης, της απανθρωπιάς ίσως  και όχι μόνο.

Έκτοτε τα βήματα του ενός ακολουθούνται αργοπορημένα από τα βήματα του άλλου, οι πατημασιές άλλοτε σβήνονται άλλοτε παραμένουν ανάγλυφες, ένας αγώνας δρόμου.
Κι όλα αυτά δοσμένα μέσα από έναν αφηγηματικό ελιγμό. Μέσα από μια γλώσσα λιτή,  σε ένα σκηνικό ατμοσφαιρικό  βγαλμένο από  μιαν άλλη εποχή.
 
Το τέλειο έγκλημα. Τα πιόνια μετακινούνται, κινήσεις επί σχεδίου. Ένα παιχνίδι στρατηγικής με τους δικούς του όρους. Η νίκη δεν είναι το ζητούμενο εδώ όσο η ποιότητα αυτής.


Εκδόσεις: Μεταμεσονύκτιες
Μετάφραση : Ρεγγίνα Μόζερ-Μαθιοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου