Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016

Ο Τσαλαπετεινός- Μισέλ Τουρνιέ.Μικροί μύθοι, παιδικές ιστορίες, διηγήματα, νουβέλες κι ένας θεατρικός μονόλογος απαρτίζουν τον Τσαλαπετεινό, ένα βιβλίο που δανείζεται γνωστές ιστορίες, παλιούς μύθους ανασκευάζοντας τους και τοποθετώντας τους κάτω από το φως μια άλλης προοπτικής.Η μυθοποίηση του σύγχρονού κόσμου παραμορφώνοντας την ιστορία και τα παραμύθια της.
Ίσως κάποια βιογραφικά στοιχεία παρελαύνουν εδώ κι εκεί δίνοντας στην φόρμα κάθε φορά ένα τόνο ίσως λίγο πιο προσωπικό, χρεώνοντας εμπειρίες οικείες τους ήρωες του.
 Κείμενα απλά χωρίς φανφάρες παίζουν με τον αναγνώστη, άλλωστε ο ίδιος ανακατασκευάζει για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οι ιστορίες του είναι (όχι όλες) ήδη γνωστές, εσύ απλά καλείσαι να  διαβάσεις πίσω από τις γραμμές, να διακρίνεις αυτό που κρύβεται.
Ο Τουρνιέ πάιζει με τα ονόματα, τα επιλέγει προσεχτικά και αντανακλούν λίγο πολύ το πεπρωμένο τους.Πνευματώδης, εύστροφος σου κλείνει το μάτι λέγοντάς σου << σου δίνω το βιβλίο για να σε εμπνεύσει, κάνε με έναν μεγαλοφυή συγγραφέα.>>


Τα σάβανα της Βερονίκ και ο Φετιχιστής είναι αυτά που μου άρεσαν περισσότερο.
Μετάφραση: Θανάσης Χατζόπουλος.
Εκδόσεις : Εξάντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου