Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Τυμπόρ- Mini passeport.


Η αρχή μιας ιστορίας, έχει την σημασία του αυτό.Πρέπει να ξεκινά από την αρχή,πολλή αρχή όχι την μέση, όχι από ένα τυχαίο σημείο, μα από την αρχή. Το κουβάρι να ξετυλιχτεί αργά κι αν κάπου μπερδευτεί υπομονετικά να ξεμπλεχτεί, να αρχίζει να κυλά, αρχή μέση και τέλος. Αυτή είναι η σειρά.

Έτσι ξεκινά κι ο Λάζλο από την αρχή.Ανυπομονεί να διηγηθεί να ξετυλίξει απότομα το δικό του κουβάρι, να τα ξεράσει όλα γρήγορα μεμιάς, αλλά θα κρατηθεί. Πατάει rec...

Ένα όμορφο καλοκαιριάτικο πρωινό κάπου στο Ντέμπρεκεν στην Ανατολική Ουγγαρία...
Αυτή είναι η δική του αρχή.Δεκαεννέα χρόνων, μαθητευόμενος σε μηχανουργείο αφήνοντας στην άκρη για λίγο τα σκίτσα του, έχει ταλέντο, για να ακολουθήσει άθελά του τα χνάρια του πατέρα του επαγγελματικά πριν τους παρατήσει και εξαφανιστεί. Μέχρι μια ωραία μέρα , ένα μαγικό αντικείμενο κάνει την εμφάνισή του. Ένα αντικείμενο που κάνει μπίπ- μπίπ. Πρόκειται για ένα κόκκινο μικρό φυλλάδιο, το μίνι διαβατήριό του που θα επιτρέψει μια επιλεγμένη μικρή διαδρομή. Τσεχοσλοβακία, Ουγγαρία, Ανατολική Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία. Ως εκεί,προδιαγεγραμμένα τα όριά του.
Κι έτσι ξεκινούν οι περιπέτειες του.Θα ταξιδέψει στην Αδριατική σε ένα κάμπινγκ Γερμανών στην Ρουμανία,θα περιπλανηθεί στην στέπα,θα αλλάξει ζλότυ για μερικά δελτία ζάχαρης που του πλάσαρε μια Πολωνέζα αντί για δολάρια,θα μιλήσει για έναν εφιαλτικό απόστρατο που μια παγερή νύχτα στην Δρέσδη μιλάει για κάποιο ακατανόητο ''Δρασκέλισμα του τείχους. Και για άλλα πολλά θα μιλήσει, θα μιλήσει για τον Τουμπουκτού και για μια γκόμενα θα μιλήσει, που με θέα την θάλασσα του ξερίζωσε την καρδιά με γυμνά χέρια.
Το μίνι διαβατήριό του, του ένα εισιτήριο για να ανακαλύψει τον εαυτό του, να πλάσει την προσωπικότητα του, να δει,να γευτεί.
Ένα βιβλίο εκδρομή στις απαγορευμένες τότε χώρες. Ένα βιβλίο γιορτή, γεμάτο στιγμές πολλές στιγμές που αξίζουν καταγραφής.

Πατάει το rec.

Ένα όμορφο καλοκαιριάτικο πρωινό....


Μετάφραση : Χριστίνα Σταματοπούλου
Εκδόσεις :Στοχαστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου