Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

THE ARRIVAL SHAUN TAN






                                                      THE ARRIVAL
                                                       SHAUN TAN

 
H ιστορία ενός μετανάστη που αφήνει την οικογένειά του πίσω, αναζητώντας τη ευτυχία, μια δεύτερη ευκαιρία, καλύτερες συνθήκες ζωής για όλους. Καρέ-καρέ το χρονικό ενός ταξιδιού , οι δυσκολίες και το τέλος που επιβραβεύει την υπομονή, επιμονή του ήρωα.
Η πολυπλοκότητα και ο πλούτος του βιβλίου αυτού προέρχεται μέσα από τα σκίτσα. Σε τόνους σέπια 128 σελίδες συνθέτουν ένα αριστούργημα, ένα άλμπουμ φωτογραφιών που απεικονίζουν με τρόπο σουρεαλιστικό την μοναξιά, την απογοήτευση όποιου τολμάει να κάνει αυτό το ταξίδι έχοντας στην διάθεσή του μόνο μια βαλίτσα.
Περίεργα μεταφυσικά πλάσματα, παράξενα κτίρια, πρόσωπα δίχως ονόματα σε αγγίζουν σε βάθος.
Άνθρωποι επιβιβάζονται σε στοίβες, συναντώντας το άγνωστο, ένα χαοτικό τοπίο όπου μέσα από ακαταλαβίστικους χάρτες, αλαμπουρνέζικες συνομιλίες προσπαθούν να προχωρήσουν , να επιβιώσουν έχοντας  μοναδικό σκοπό την επερχόμενη ευτυχία.
 Ένα graphic novel άκρως ατμοσφαιρικό μ' ένα ρυθμό αφήγησης μαεστρικό. Η απουσία των λέξεων και οποιαδήποτε περιγραφή κεντρίζουν την προσοχή του αναγνώστη ολοκληρωτικά. Δεν υπάρχει καθοδήγηση απεναντίας ο καθένας ερμηνεύει την ιστορία μέσα από την δική του ματιά μέσα από τις δικές του εμπειρίες.
O Shaun Tan μέσα από τις δικές του αναμνήσεις και αναφερόμενος στην μαζική μετανάστευση του 1900 καταφέρνει μέσα από πάμπολλους συμβολισμούς, μέσα από φανταστικούς κόσμους, όπως λέει και ο ίδιος : να περπατήσουμε για λίγο στα παπούτσια άλλων ανθρώπων, βγαίνοντας μέσα από τα δικά μας.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου