Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Reinhard Kleist- Johnny Cash








Παιδικά χρόνια στα μπαμπακοχώραφα με σκληρή δουλειά, έξι μέρες την εβδομάδα ζώντας σε καλύβα δίχως θέρμανση. Παρηγοριά το ραδιόφωνο. Όλη η οικογένεια μαζεμένη γύρω από την μαγική συσκευή να ακούει με πάθος μουσικές εκπομπές.
'' Δεν χρειάζεται να έχεις μεγαλώσει μέσα στην φτώχεια για να γίνεις πετυχημένος κάντρι μουσικός'' θα πει αργότερα ο Τζόνυ ''αλλά βοηθάει.''
Η γη δεν αποδίδει θα μετακομίσει στο Ντιτρόιτ να εργαστεί στην αυτοκινητοβιομηχανία. Τα παρατάει γνωρίζει την πρώτη του σύζυγο Βίβιαν, θα εργαστεί σε μια εταιρεία ηλεκτρικών ειδών οπού εκεί γνωρίζει τον Μάρσαλ και τον Λούθερ. Αρχίζουν παίζουν, αρέσουν, είναι καλοί.Τα υπόλοιπα ακολουθούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Ο ακατέργαστος ήχος της μπάντας τα  σπάει.Όλοι παραληρούν. Η συνέχεια αναμενόμενη, εθισμός στην νικοτίνη, αλκοόλ και αμφεταμίνες. Ο Τζόνυ αποτυγχάνει παταγωδώς να είναι υπόδειγμα συζύγου και πατέρα, είναι πιο μεγάλος από αυτό πιο μεγάλος από την ίδια την ζωή, χωρίζει.
Γνωρίζει την Τζούν, οι επιτυχίες απανωτές ολόκληρη η Αμερική δυναμώνει το ραδιόφωνο όταν παίζει τα τραγούδια του. Because you' re mine, I walk the line.
O ίδιος έχει φτάσει τα όριά του  σκιές τον ακολουθούν, καρφώνεται με το αυτοκίνητό του πάνω σε στύλους. Η Τζούν βρίσκεται δίπλα του, πάντα θα είναι. Θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να τον απαλλάξει από τους δαίμονες του.Λίγο μετά το θρυλικό λάιβ στην φυλακή, ποτέ του δεν είχε τόσο άγχος.


Μια ασπρόμαυρη εκδοχή της ζωής του μαυροφορεμένου Τζόνυ, του πρίγκηπα της κάντρι που έβρισκε την ευτυχία πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ με την αγαπημένη του στο πάγκο της κουζίνας. Αυτός ήταν, είναι.
Μια ιστορία ειπωμένη μαεστρικά. με στοίχους τραγουδιών να δίνουν και να παίρνουν. Ένα γκράφικ νόβελ διαφορετικό, ουσιώδες, πλησιάζοντας όσο γίνεται την προσωπικότητα του τεράστιου Τζόνυ.
Ο Danzig λίγο αργότερα θα γράψει θα τραγουδήσει ο  J.Cash:  Ι was born to bring trouble wherever I'm...


Eκδόσεις:Οξύ
Μετάφραση: Γεωργία Σακάτου
Πρόλογος: Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου