Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ο αχός της εποχής- Julian Barnes.









Μια μυθιστορηματική αναδιήγηση  της ζωής του ρώσου συνθέτη Ντμίτρι Σοστάκοβιτς το νέο μυθιστόρημα του Μπάρνς. Τρεις κρίσιμες στιγμές της ζωής του συνθέτη,οι υπόλοιπες παραλείπονται, ικανές να μας μεταφέρουν στο παρελθόν όπου η ζωή κυλούσε υπό το σταλινικό καθεστώς και ο τρόμος το κυρίαρχο συναίσθημα. Μια εποχή όπου η τέχνη θυσιάζεται κι ο Στάλιν να κουνά τα χέρια μαεστρικά.


Το 1937 η όπερα του Σοστάκοβιτς ''η Λαίδη Μακμπέθ του Μτσένσκ ''  θα χαρακτηριστεί απολιτική,βαβούρα αντί μουσικής ο τίτλος του άρθρου που θα την καταδικάσει. Ο συνθέτης καταλήγει να περνά τις νύχτες του ντυμένος έξω από το ασανσέρ, να έρθουν να τον πάρουν.
Όμως, όχι ο ίδιος θα ζήσει πολύ περισσότερο, θα αναστηθεί ξανά και γίνει πιόνι του Κόμματος, η αξιοπρέπειά του θα χαθεί.Μια ζωή που είναι αφιερωμένη στην μουσική όχι εκείνη που θα ήθελε αυτός όχι, μουσική που θα ικανοποιεί τον λαό και κυρίως τον Στάλιν.
Τι κι αν το σταλινικό καθεστώς θα πεθάνει, τι κι αν η τυραννία θα λάβει τέλος (περίπου)εκείνος φοβόταν την ζωή και όχι τον θάνατο.


Τι θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί στον αχό της εποχής; Μόνο αυτή η μουσική που βρίσκεται μέσα μας, η μουσική της ύπαρξης μας, που μερικοί τη μετατρέπουν σε πραγματική μουσική. Και αυτή με τη σειρά της, αν είναι αρκετά δυνατή, αληθινή και καθαρή, έτσι ώστε να καταπνίξει τον αχό της εποχής, μετατρέπεται σε ψίθυρο της ιστορίας.
Να τι τον στήριζε.



Μετάφραση; Θωμάς Σκάσσης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου