Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Από το πουθενά- Μισέλ Φάις










Άντρας-αναλυόμενος/συγγραφέας-, γυναίκα-αναλύτρια-, συναντιούνται επί μια δεκαετία την ίδια ώρα, τις ίδιες μέρες στο ίδιο σημείο. Ο χώρος ίδιος και απαράλλαχτος αντιστεκόμενος στην πάροδο του χρόνου, οι ίδιοι προσθέτουν πινελιές  φέροντας το σημάδι της ζωής.
Ανάμεσά τους παρεμβάλλονται σκηνές από όλο τον κόσμο, ίσως και δικές τους. Ένα χαοτικό πλήθος κραυγών παρεμβάλλεται, τοποθετημένο σε πλαίσια,ένα χαοτικό πλήθος ανήσυχων συζητήσεων, ονείρων,συναισθημάτων , μπορεί και όχι.

Δέκα κεφάλαια, δέκα ψυχαναλυτικές συνεδρίες απαρτίζουν τούτο' δω το μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα σκοτεινό, κινούμενο σε ένα κινηματογραφικό μοτίβο κάνοντας ζουμ κάθε φορά και σε κάποια άλλη γωνιά της γης και πίσω να αχνοφαίνονται τα δυο πρόσωπα, σταθερό σημείο αναφοράς.



Δωμάτιο, απόγευμα. Άντρας και γυναίκα, τριάντα οκτώ χρονών, κάθονται διαγωνίως απέναντι σε όμοιες βαριές πολυθρόνες. Στη μια πλευρά του τοίχου εφάπτεται ξύλινο ντιβάνι με σκληρό, ογκώδες μαξιλάρι, καλυμμένο όλο από κεραμιδί ριχτάρι με γεωμετρικά σχήματα. Κάποιες φορές στο μαξιλάρι υπάρχει ανοιγμένο χαρτομάντιλο, που η γυναίκα, μόλις ο άντρας μπει στο δωμάτιο, σπεύδει να εξαφανίσει πίσω από την πλάτη της. Ο άντρας, όχι και τόσο σπάνια, περιμένει γύρω στα δέκα με δεκαπέντε λεπτά, σε μια στενή κάμαρα (πρώην κουζίνα), κρυμμένος πίσω από μπορντό βελούδινη κουρτίνα, μέχρις ότου η γυναίκα ξεπροβοδίσει το προηγούμενο ραντεβού κι αμέσως μετά τραβήξει το βαρύ σαν αυλαία ύφασμα.


Εναρκτήρια σκηνή, η αυλαία σηκώνεται τα πρόσωπα τοποθετούνται  μεταφέροντας μας από το πουθενά στο γυμνό εαυτό μας.


Εκδόσεις : Πατάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου