Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Σταθμός Έντεκα- Emily St. John Mandel.









Μια χιονισμένη νύχτα,ο Άρθρουρ Λιάντερ διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, παθαίνει καρδιακή προσβολή πάνω στην σκηνή κατά την διάρκεια μιας παράστασης. Το άστρο του ηθοποιού θα σβήσει εκεί κάτω από το τεχνητό χιόνι, μπροστά στο φιλοθεάμον κοινό.Ένας νεαρός, ο Τζίβαν, θα τρέξει να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Επικρατεί πανικός. Ο Τζίβαν αφήνοντας του ειδικούς να κάνουν την δουλειά τους απομακρύνεται από την σκηνή, ο ρόλος του δευτερεύον.
Όλα συμβαίνουν ραγδαία.
Η γρίπη της γεωργίας, έτσι θα την πουν, θα αφανίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αστραπιαία. Πόλεις αποδεκατίζονται η μια με την άλλη, το ρεύμα, το νερό, τα καύσιμα, το ίντερνετ. Όλα καταρρέουν, τίποτα δεν αντιστέκεται.

Αυτοί που θα επιβιώσουν, θα μεταφέρουν μέσα τους αναμνήσεις ενός παλιού κόσμου, αναμνήσεις που θα μεταδίδονται στα παιδιά ενός νέου , που τίποτα πια δεν θα θεωρείται δεδομένο. Θα στηθεί ένα νέο σκηνικό, με φόντο το μπλε του ουρανού και το πορτοκαλί της αυγής. Οι ήρωες θα κινούνται συνεχώς, οι ρόλοι θα αναδιανέμονται, θα προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες.
Είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση, παρακολουθούμε την εξέλιξη των ανθρώπων που στάθηκαν τυχεροί, που ο ιός δεν τους παρέσυρε στο διάβα του. Το πριν και το μετά, τα φλασμπακ στο παρελθόν, κι ένα πια ελπιδοφόρο,ναι ελπιδοφόρο, μέλλον.
Και μέσα σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο πια, η μουσική της περιπλανώμενης Συμφωνίας να σε εξημερώνει. Η ανάγκη του ανθρώπου για την μουσική, το θέατρο να είναι πιο έντονη από ποτέ.

Ένα καλοδουλεμένο, έξυπνα δομημένο κείμενο με τις ιστορίες των ηρώων εντέλει να ενώνονται. Η γραφή απλή χωρίς φιοριτούρες, σε παρασέρνει, σε κρατά εκεί μέχρι να γυρίσεις και την τελευταία σελίδα.


Mετάφραση:Βάσια Τζανακάρη

Εκδόσεις Ίκαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου