Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

H υπέροχη φίλη μου- Έλενα Φερράντε.













Η ιστορία ξεκινά το 2010 με την εξαφάνιση της Λίλα, μια εξαφάνιση ολοκληρωτική, αφήνοντας πίσω της ένα κενό, σβήνοντας κάθε ίχνος της κάθε πέρασμά της. Η φίλη της, Έλενα,  αποφασίζει να γεμίσει το κενό αυτό, γράφοντας την ιστορία τους μια ιστορία που έχει ξεκινήσει εξήντα χρόνια πριν.
Έτσι ξεκινά η ανάδυση στο παρελθόν, πίσω στο '50 σε μια φτωχογειτονιά στην Νάπολη.Τότε στην αρχή των όλων, τότε που γνωρίστηκε η Έλενα με την Λίλα, γνωριμία που άντεξε στο χρόνο, γνωριμία κομβική για τις ζωές τους.
Τα χρόνια τότε καθόλου εύκολα, με την φτώχεια και την μιζέρια να απλώνονται παντού, ένας ιστός που εγκλώβιζε τους πάντες εκτός τα δυο κορίτσια. Αυτά είχαν άλλα όνειρα, μπροστά τους ένα μέλλον λαμπρό, θα γινόταν πλούσιες θα έγραφαν μαζί ένα βιβλίο, θα έφευγαν από εκεί.Μόνο που η ζωή είναι πολλή διαφορετική από ότι την φανταζόμαστε μικροί, τότε δεν ξέρουμε δεν βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν αλλά μόνο όπως θέλουμε.
Μια φιλία, μια σχέση με βασικό χαρακτηριστικό τον ανταγωνισμό μεταξύ των δυο.Ένα στοιχείο που ωθούσε και τις δυο πέρα από τα όριά τους, ένα κίνητρο για την παραπέρα εξέλιξή τους. Ποιας η  ζωή είχε περισσότερο νόημα; Ποια από τις δυο θα ήτανε η πρώτη;
Τίποτα όμως δεν θα είχε σημασία αν η μια έλειπε από την ζωή της άλλης, τίποτα από αυτά δεν θα είχε αξία.
Ένα βιβλίο αφιερωμένο στην φιλία, στην παιδική ηλικία και την  μετάβασή της στην ενηλικίωση, Ένα βιβλίο που δεν το αφήνεις από τα χέρια σου αν δεν το τελειώσεις. Το διάβασα με μια ανάσα, ήθελα να δω τι θα συμβεί. Η 'Ελενα και η Λίλα ο μόνος κόσμος μου τις τελευταίες δυο ημέρες...
Εμφανίζονται και άλλα πρόσωπα δευτερεύοντα, που βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα τον τρόπο του τότε, την ιστορία μιας γειτονιάς. Βλέπουμε την εξέλιξη σιγά σιγά της ιστορίας όχι μόνο των κοριτσιών, αλλά  σε κοινωνικό επίπεδο και πολιτiκό επίπεδο.

Η γραφή ολοζώντανη σε μεταφέρει εκεί ανάμεσά τους.Είναι η πρώτη μου επαφή με την Φερράντε  και σίγουρα όχι η τελευταία. Περιμένω να μεταφραστούν και τα υπόλοιπα βιβλία, ελπίζω σύντομα.

υ.γ Δεν συμπάθησα καθόλου την Λίλα.


Μετάφραση: Δήμητρα Δότση
Εκδόσεις: Πατάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου